Om Eplehuset-stipendet
Formålet med stipendet er å bidra til å hjelpe talenter innen design, illustrasjon, foto, film, tekst eller programmering til å utvikle seg videre og realisere et kreativt prosjekt. Dette gjøres ved å tildele et stipend på 25.000 kroner og valgfrie Eplehuset-produkter til en verdi av 25.000 kroner til én heldig vinner. 

Stipendet omfatter også en workshop mellom mottakeren og en etablert kreatør på det aktuelle feltet. Stipend-mottakeren får i tillegg mulighet til å vise fram sitt prosjekt på en utstilling, konsert eller en annen arena tilpasset det kreative uttrykket, og i Eplehusets egne kanaler. Det er gratis å søke.

Juryering og valg av vinner
Søknadene behandles av en jury bestående av seks utvalgte kreatører som hver og en er suksessfulle innen sitt felt, samt representanter fra Eplehuset. Søknadene bedømmes etter kreativ kvalitet, dokumentert talent, originalitet, formidlingsglede, og prosjektets gjennomførbarhet innenfor stipendets rammer. Vi velger ut én stipend-mottaker. Vinneren kan være fra hvilken som helst av kategoriene design, illustrasjon, foto, film, tekst eller programmering.

Søknadsfrist: 12. juni

🍏 🏠 💰 🏆 🎉

Michael Ray Vera Cruz Angeles (akam1k3)

Fotograf

I seks år har Michael levd tett på band og artister for å ta bilder av dem. Likevel definerer han ikke seg selv som fotograf. 

akam1k3 tok årets bilde i 2014 i følge bransjemagasinet Gaffa.
akam1k3 tok årets bilde i 2014 i følge bransjemagasinet Gaffa.

Michael Ray Vera Cruz Angeles var 22 år, fysioterapeut og jobbsøker, da han fikk tilbud om å ta med kameraet sitt og følge et band på turné. Seks år etter reiser han fortsatt verden rundt med artister for å dokumentere livet og karrierene deres. Likevel definerer han ikke seg selv som fotograf, men som en historieforteller som tar vare på tida i form av bilder. 

Bilde fra Arif-musikkvideoen "Sulten".
Bilde fra Arif-musikkvideoen "Sulten".
Liveopptreden av Lars Vaular.
Liveopptreden av Lars Vaular.
Jeg er en historieforteller som tar vare på tida i form av bilder
- akam1k3

Akam1k3.no
Interessen for foto kom tidlig. Med familie spredt over hele verden, startet Mike blogg for å kunne dele livet sitt med dem. I dag er bloggen hans like mye en portfolio for jobber som en dagbok. Mike har status som en av Oslos beste konsert- og utelivsfotografer. I tillegg følger han artister som Karpe Diem, Lars Vaular, ArifTruls og Lido og tar reklame-oppdrag for merker som The Hundreds. 

– Det er fett at dette har blitt levebrødet mitt. Det er jo ikke en jobb i mine øyne. Jeg koser meg bare. Det er det jeg gjør. I samme slengen passer jeg på at det jeg opplever ikke blir glemt. 

Look book for Lokk Shop.
Look book for Lokk Shop.
akam1k3 har foreviget en skatende Justin Bieber.
akam1k3 har foreviget en skatende Justin Bieber.
Anna Of The North.
Anna Of The North.

Drivkraft

Hva driver deg? ­
– Jeg synes det er kult å ta vare på ting. Jeg elsker å fryse øyeblikk. Folk glemmer å ta bilder selv, og blir takknemlige for at der er noen der som dokumenterer livene deres. Det kan være alt fra hvordan man ser ut like før man sier ja til sin kommende kone, til hvor døvt det er når det kommer lite folk på konserten din, eller når man nettopp har spilt for titusener. De øyeblikkene, de ansiktsuttrykkene. Man er ikke klar over at man har dem selv en gang. Folk lærer mye om seg selv ved å se på bilder.

Unge Snaasa fanget av akam1k3.
Unge Snaasa fanget av akam1k3.

Hva inspirerer deg? 
– Jeg er veldig heldig som er omringa av aktive, kreative, målbevisste folk som oppnår ting ved å tro på seg selv og tenke annerledes. Det inspirerer. Foreldrene mine, som er dritstrenge og forventer alt for mye av meg, har også gitt meg drivkraft og arbeidsmoral, og det er også en form for inspirasjon. Det er helt sjukt hvor mye man kan gjøre hvis man ikke vil skuffe foreldrene sine. 

Noen gode råd? 
For meg finnes det ingen riktig eller gal måte å gjøre ting på. Jeg er selvlært og har prøvd og feilet mye. Det har kanskje gjort at jeg tenker annerledes enn skolerte fotografer, noe som igjen har gjort at jeg har blitt lagt merke til. Jeg tror det viktigste du kan gjøre er å finne din egen greie, din egen måte å gjøre ting på. Jeg synes for eksempel at det er fett at et festbilde er blury og ufokusert, fordi det forteller mye om selve festen, at det ikke var tid nok til å stille inn kameraet på skarpt osv. 

Beste opplevelse?

– Da Magdi og Chirag i Karpe Diem ba meg om å dokumentere prosessen med albumet ”Kors på halsen– Ti kniver i hjertet, Mor og far i døden”, ville de at jeg skulle ta bilder av konsertene deres også. Jeg var breial og sa at jeg bare ble med hvis jeg fikk være med på absolutt alt. Jeg mener, folk bryr seg ikke om å se hvor kule gutta i Karpe er. Det vet de jo fra før. De vil se noe annet, de vil vite hvordan gutta er når de chiller, slapper av, driter seg ut, spiser middag med familien, reiser til utlandet. Sånne ting. Så jeg fikk bli med på alt det.

Samarbeidet resulterte i fotoboka ”Dødtid". Det var stort. Det var kanskje da foreldrene mine skjønte at foto er noe jeg er god til. Den gir også andre en pekepinn på hva de kan forvente når de jobber med meg. 

Å jobbe med fotografen Bobby Hundreds er en annen stor greie. Han var favorittfotografen min da jeg var yngre, og da han starta eget klesmerke, digga jeg det også. Han er ingen superkjent fotograf, men det var bildene hans som fikk meg til å kjøpe speilrefleks. Da jeg møtte han som hadde det norske agenturet for merket, spurte jeg om jeg kunne lage en fotoshoot med klærne. Det endte opp med at de brukte bildene, og nå jobber jeg altså med Bobby Hundreds. Det er ganske fett å tenke på.  

Multitalentet Lido tar en estetisk pust i bakken så Michael kan forevige det.
Multitalentet Lido tar en estetisk pust i bakken så Michael kan forevige det.

Michaels verktøy

Mike redigerer bildene sine enten på sin MacBook Pro eller på sin iMac. iPhonen bruker han til å knipse bilder med om minnekortene på speilreflekskameraene er fulle, eller for å supplere når han er på fotoshoot. 


Følg akam1k3 på Instagram eller Facebook for mer inspirasjon og ferskvare. 


🍏 🏠 💰 🏆 🎉