Om Eplehuset-stipendet
Formålet med stipendet er å bidra til å hjelpe talenter innen design, illustrasjon, foto, film, tekst eller programmering til å utvikle seg videre og realisere et kreativt prosjekt. Dette gjøres ved å tildele et stipend på 25.000 kroner og valgfrie Eplehuset-produkter til en verdi av 25.000 kroner til én heldig vinner. 

Stipendet omfatter også en workshop mellom mottakeren og en etablert kreatør på det aktuelle feltet. Stipend-mottakeren får i tillegg mulighet til å vise fram sitt prosjekt på en utstilling, konsert eller en annen arena tilpasset det kreative uttrykket, og i Eplehusets egne kanaler. Det er gratis å søke.

Juryering og valg av vinner
Søknadene behandles av en jury bestående av seks utvalgte kreatører som hver og en er suksessfulle innen sitt felt, samt representanter fra Eplehuset. Søknadene bedømmes etter kreativ kvalitet, dokumentert talent, originalitet, formidlingsglede, og prosjektets gjennomførbarhet innenfor stipendets rammer. Vi velger ut én stipend-mottaker. Vinneren kan være fra hvilken som helst av kategoriene design, illustrasjon, foto, film, tekst eller programmering.

Søknadsfrist: 12. juni

🍏 🏠 💰 🏆 🎉

Anna Edwin (Annais)

Blogger

I hele åtte år har Anna blogget. Hun har skrevet sitt liv, delt, filmet, knipset og fortalt. Og fått oppmerksomhet fra selveste Rihanna.

Anna liker å utfolde seg kreativt på bloggen.
Anna liker å utfolde seg kreativt på bloggen.

Anna elsker is. Da det ble populært blant venninnene å blogge, falt bloggnavnet naturlig. Anna var 12 år, blogget på trøndersk sju ganger om dagen, postet ville, egenproduserte videoer og la ut bilder av hunden sin. Da de andre jentene mistet interessen, fortsatte Anna. Siden har hun toppet lista over Norges mest besøkte blogger. 

Hvorfor begynte du?

– Jeg har alltid vært glad i tekst, foto og film, og allerede før jeg begynte å blogge, designet jeg hjemmesider. Jeg elsker rytmen i en godt klippet film og jeg elsker å redigere bilder. På bloggen kunne jeg utfolde meg kreativt og få umiddelbar respons. Det likte jeg. Blogg er perfekt på den måten. 

Det føltes som å ha tusen mammaer, så jeg slutta. Etter en måned savnet jeg bloggen skikkelig.
- Anna Edwin
Et hundeliv med Melis på.
Et hundeliv med Melis på.
Føttene er stilfullt og godt plantet på jorden.
Føttene er stilfullt og godt plantet på jorden.

Inspirasjon og Rihanna

Har bloggen forandra seg i takt med alderen din?
Ja, absolutt. Den har gått fra å være barnslig, crazy og usensurert til å bli mer profesjonell. Jeg var et barn da jeg begynte. Nå, åtte år senere, har dette blitt jobben min. I stedet for å pøse ut informasjon, lager jeg innlegg om tema som jeg tror at leserne mine liker og kjenner seg igjen i.

Hva inspirerer deg?
Av meg kan folk forvente å le litt av seg selv og verden, små hverdagslige hendelser, tips om sminke, hår, klær, mat og overfladiske ting. Inspirasjon får jeg overalt, i byen, på TV. Mobilen min er full av notater om ting som irriterer meg, sko jeg har lyst på, gensere jeg vil selge. Jeg inspireres også av andre blogger. Det er greit, så lenge man krediterer, selvfølgelig.

Hva er det beste med å være blogger?
Jeg har fått reist mye. I tillegg er det små episoder som da Statoil-sjefen sa offentlig at sovelista mi var yndlings-spillelista hans. For noen år siden retweetet Rihanna et bilde av meg. Slike ting er kule å tenke tilbake på. Respons på hverdagslige innlegg, som da jeg strøk på førerprøven, er også fint. Folk var så hyggelige, delte egne, lignende historier, trøsta og ufarliggjorde det hele. 

Mat, mote og mys.
Mat, mote og mys.
Anna redigerer bilder med sin iPhone.
Anna redigerer bilder med sin iPhone.

Råd og vink

Noen råd til andre som vil starte blogg?
Jeg tror det må være å ikke ha som mål å komme på bloggtopp-lista med en gang. Da kan du begynne å utgi deg for å være noen andre enn du er, og det er en vanskelig øvelse på lang sikt. Vær deg selv. Det er deg leserne ønsker å bli kjent med.

Er du den samme på bloggen som i virkeligheten?
Annais og virkelige meg vil aldri bli helt den samme, rett og slett fordi det er umulig å formidle hele seg gjennom internett. Men jeg er opptatt av at folk skal kjenne meg igjen når de møter meg, både i måten jeg snakker på, tema jeg snakker om og hvordan jeg ser ut. Jeg retusjerer bildene mine lite, fordi det er viktig for meg at folk skal kjenne meg igjen.

Hvilke verktøy bruker du?
Speilreflekskamera, mobil og Mac. Jeg tar bilder, redigerer dem på mobilen og overfører dem til Macen. Det funker fint. Tilleggsutstyr som kamerastativ, fjernkontroll til kameraet og fotolys er også greit å ha. Da er man ikke avhengig av hjelp fra andre.

Anna har en herlig tone i sine blogginnlegg.
Anna har en herlig tone i sine blogginnlegg.

Blir du lei?
Jeg har dårlige dager som alle andre. Sommeren før videregående var tøff. Jeg var tenåring og lei av at ”alle” skulle legge seg opp i det jeg skrev. Det føltes som å ha tusen mammaer, så jeg slutta. Etter en måned savnet jeg bloggen skikkelig. Nå har jeg akseptert at folk må få blande seg når man faktisk legger ut livet sitt på nettet. Hvis jeg har en dårlig dag, sier jeg heller fra. Folk skjønner det og forventer ikke at jeg skal levere den dagen.

Uten bloggen ville livet mitt hatt utrolig mange tomrom. 

Annas verktøy

Anna bruker sin iPhone 6s mye. Både til blogging, redigering, idéutkast og dokumentering av hverdagen. Men det er hennes personifiserte Macbook Pro som er navet i blogghverdagen hennes.