Om Eplehuset-stipendet
Formålet med stipendet er å bidra til å hjelpe talenter innen design, illustrasjon, foto, film, tekst eller programmering til å utvikle seg videre og realisere et kreativt prosjekt. Dette gjøres ved å tildele et stipend på 25.000 kroner og valgfrie Eplehuset-produkter til en verdi av 25.000 kroner til én heldig vinner. 

Stipendet omfatter også en workshop mellom mottakeren og en etablert kreatør på det aktuelle feltet. Stipend-mottakeren får i tillegg mulighet til å vise fram sitt prosjekt på en utstilling, konsert eller en annen arena tilpasset det kreative uttrykket, og i Eplehusets egne kanaler. Det er gratis å søke.

Juryering og valg av vinner
Søknadene behandles av en jury bestående av seks utvalgte kreatører som hver og en er suksessfulle innen sitt felt, samt representanter fra Eplehuset. Søknadene bedømmes etter kreativ kvalitet, dokumentert talent, originalitet, formidlingsglede, og prosjektets gjennomførbarhet innenfor stipendets rammer. Vi velger ut én stipend-mottaker. Vinneren kan være fra hvilken som helst av kategoriene design, illustrasjon, foto, film, tekst eller programmering.

Søknadsfrist: 12. juni

🍏 🏠 💰 🏆 🎉

Galvan Mehidi

TV- og filmprodusent

Galvan prioriterte å høre på discman på rommet framfor å spille fotball på løkka da han var liten. Det er han utrolig glad for i dag.

Galvan og Anders klar for litt søndagsfrokost. Foto: Arnt Heggli
Galvan og Anders klar for litt søndagsfrokost. Foto: Arnt Heggli
Alle mennesker forteller jo historier. Jeg velger å gjøre det billedlig.
- Galvan Mehidi

– Herregud så kleint å kalle seg selv historieforteller. ”Galvan, The Artist” liksom.

Galvan Mehidi har regissert NRK-suksesser som «Tabu med Abu», laget musikkvideoer for størrelser som Odd Nordstoga, og lager hver søndag sitt altforkoselig.no-nettshow hvor han sammen med Anders Nilsen spiser frokost med en kjendis og legger ut resultatet på Youtube. Snart skal han reise verden rundt med Youtube-stjernene Prebz og Dennis for å lage reiseprogram. Akkurat nå reflekterer han over egen yrkestittel og lander på at ”historieforteller” er en grei benevnelse.

 – Alle mennesker forteller jo historier. Jeg velger å gjøre det billedlig.

Det har Galvan gjort helt siden han som guttunge var mer gira på å ligge på senga med discman og lage musikkvideoer i hodet, enn å spille fotball med kompisene.

 – Jeg har alltid sugd i sport. Det bare ga meg så mye mer å drømme om ting enn å faktisk gjøre ting. Men jeg var ikke en feit kid altså, ok jeg var litt feit, men jeg var ikke lat! Til slutt måtte jeg omsette alt i hodet til noe virkelig, og da falt valget på film.

En konsentrert Galvan i modus i New Delhi.
En konsentrert Galvan i modus i New Delhi.
Galvan reiser mye i jobben sin, her får han sand i skoene i Dubai
Galvan reiser mye i jobben sin, her får han sand i skoene i Dubai

Drivkraft

Hva driver deg?
– Jeg aner ikke. Jeg har jobba i klesbutikk, på matbutikk, i bar. Rolige, bra jobber. Likevel, spesielt i møte med grusomt korte deadlines, når angsten kicker inn, så tenker jeg: ”herregud, som jeg elsker dette. Jeg har aldri stressa så mye i mitt liv, men jeg koser meg!” I tillegg elsker jeg å reise. Man er ikke i stand til å sette hundre prosent pris på alt man opplever i øyeblikket, fordi man er fokusert på jobben, men når kvelden kommer, eller jeg lander på Gardemoen, så slår det meg: ”Galvan, du fikk betalt for dette!”

Galvan på location i Sør-Korea
Galvan på location i Sør-Korea

Publikum bestemmer

Hva inspirerer deg?
– Tiden vi lever i inspirerer meg. Den er rå, fordi publikum bestemmer alt. Produsentene som før hadde full kontroll over hva som skulle bli formidlet, har mistet makta. Kanalene og verktøyene er så enkle og tilgjengelige at ingenting stopper deg fra å fortelle historien din. Bortsett fra deg selv, da. Slik sett  representerer Prebz og Dennis den nye mediegenerasjonen utrolig bra. De har ikke venta på noen, folk har venta på dem. De har bestemt seg for å gjøre det de vil og ingen andre har fått styre skuta. Det kan du også gjøre.

Ellers blir jeg inspirert av musikk fordi det setter meg i en sinnsstemning. Og så elsker jeg å gå på kino alene. Det er nydelig. Jeg har rett og slett ikke lyst til å gå på kino med andre folk. Hvorfor skal jeg det, liksom. Alene kan man sanse og ta inn de inntrykkene man selv vil. Ellers er det umulig å si når og hvor inspirasjonen kommer.

Galvan gir regi.
Galvan gir regi.

Galvan Goodfella

Råd til andre med en TV/film-skaper i magen? 
– Det må kanskje være å ikke høre så mye på andres råd. Det som er viktig i denne bransjen er å fortelle en god historie, men hvordan du skal fortelle den, finnes det ingen fasit på. Det finnes selvfølgelig noen regler i forhold til struktur og slike ting, men det er du som bestemmer hva og hvordan du skal gjøre det. Om du vil fortelle historien din via iPhone, YouTube, Facebook eller andre medier, spiller ingen rolle, så lenge du forteller det bra nok. I tillegg må du ha ork og guts nok. Teknologien og muligheten er der, som sagt. Det er opp til deg.

Yndlingsfilm?
–  Det må være Goodfellas. Jeg elsker uforutsigbare filmer som starter med et pang, og aldri avslører hvor historien kommer til å ta deg.

Beste opplevelse? 
– Har ikke hatt den enda. Jeg har ikke kommet dit. Jeg er alltid sulten og håper at det beste ikke har skjedd. Det tror jeg er sunt. Å tenke på det neste i stedet for alt som har vært.

Galvan i modus
Galvan i modus

Allsidige Mehidi

Galvan er en potet innen faget sitt. Han gjør alt. Det være seg regi, idéjobbing, kameraføring eller som produsent. Nedenfor er en knippe eksempler fra hans skattekiste med godsaker.

På denne musikkvideoen for Goodbye Pants hadde Galvan regi og idé.

Her sørget Galvan for B-foto under konsertdelen av musikkvideoen til Oslo Ess.

Galvan var produsent på denne Arnt Heggli regisserte videoen for Unge Ferrari.

En av de tre musikkvideoene han har laget for Odd Nordstoga.

Galvans verktøy

Galvan er, i følge han selv, Apple-tilhenger på sin hals. Med iPhonen filmer han idéer, knipser research-bilder og dokumenterer sin ferd rundt om i verden. Han har to bærbare Macer, én 13-tommer og en 15-tommer. Disse bruker han til redigering av filmer når han er borte fra kontoret. Er han på kontoret så kobler han på en av de bærbare til sin Apple Thunderbolt Display for å få enda bedre og større skjerm å jobbe på.


Mer inspirasjon fra Galvan får du ved å følge han på Instagram / Youtube. 


🍏 🏠 💰 🏆 🎉