Vinner av Eplehuset-stipendet 2016

Møt vinneren av Eplehuset-stipendet 2016: Fabio Enzo

–  Jeg søkte Eplehuset-stipendet fordi jeg har et prosjekt som jeg har kalt 777tv. Jeg drømmer om å produsere kortvideoer og dokumentarer som løfter fram musikere fra Skandinavia. Et medie som gjør dette jevnlig og med høy kvalitet mangler. Samtidig er det mad mye bra musikk som blir produsert. I tilllegg hadde jeg behov for en serious oppgradering av min fem år gamle iPhone 4S. 

Slik begrunner vinneren av Eplehuset-stipendet 2016 søknaden sin. Det vedlagte, selvmekka intervjuet med LA-artisten Tyler, The Creator, overbeviste juryen om at Fabio mente alvor. Gjennom den seks minutter lange dokumentariske videoen er det nemlig ikke bare intervjuobjektet som presterer, det er like mye Fabio Enzo. Makan til guts, autoritet og kontroll i møte med et mildt sagt motvillig intervjuobjekt har vi ikke sett på lenge. Forberedelsene og fokuset i møte med rapperen imponerer og i knallhard kamp mot fem andre finalister gikk derfor atten år gamle Fabio Enzo fra Italia og Bergen av med seieren om Eplehuset-stipendet 2016

Om å ta sjansen på å skape noe nytt

– Eplehusets “Skap noe nytt” handler om å ta sjanser og om å våge å skape sitt eget uttrykk, utdyper markedssjef I Eplehuset, Marius Brevik. – Fabio Enzo imponerte juryen med sin originale og uredde tilnærming til intervjuobjektene, gode research og evne til å connecte med de han snakker med. Han framstår som en handlekraftig person med mye guts og stor gjennomføringsevne på tross av sin unge alder. Både søknaden og arbeidene hans vitner om et navn for fremtiden og kombinasjonen av film, foto og musikk gjør Fabio til et spennende valg. I tillegg bruker han og folka han samarbeider med verktøyene våre på en interessant og variert måte.

Hva synes du om å vinne Eplehuset-stipendet, Fabio?

Jeg synes det er viktig! Stipender er kjempeviktige. Også er jeg takknemlig for at andre ser potensial i meg. Jeg er en takknemlig fyr. Jeg setter stor pris på det.

Hvor kommer interessen for foto, film og musikk fra? 

Jeg har alltid hatt en greie for ting som er behagelig å se på og som høres bra ut, men det var ikke før et par år siden jeg begynte å bry meg om alt bak verkene, artistene, fotografene, markedsføringen, arbeidet. Alt det der er bare andre kreative folk som uttrykker seg og viser frem verden de lever i på sin måte. Jeg synes sånt er sykt. Det er ikke det samme om man bare gjør det for den kommersielle verdien av det.


Hvor gammel var du da du begynte å filme og intervjue? 

Jeg gjorde mitt første intervju noensinne da jeg var atten, i fjor på Øyafestivalen. Det var med Tyler, The Creator. Videoen bikker snart fire hundre tusen views. Hadde du spurt meg i dag hvem jeg har mest lyst til å gjøre et intervju med i hele verden, så hadde jeg sagt Tyler, The Creator. Igjen.


Har du alltid vært musikkinteressert?

Jeg skulle ønske jeg vokste opp med mer variert musikk hjemme, men de fleste på min alder eksponeres for det meste av musikk på internett. Det er helt greit. Jeg er typen som oppdager musikk på nettet og hører på de samme låtene helt til jeg går lei av dem. Jeg klarer ikke å la være. Også finner jeg dem igjen et halvt år senere. Jeg har også mange venner som produserer musikk som passer min hverdag.

 

Hva har du gjort i sommer?

– Etter at jeg publiserte intervjuet med Tyler, The Creator på Øyafestivalen i fjor, ble jeg invitert til å samarbeide med Rubicon TV og Redbull for å gjøre intervjuer på Slottsfjell og Øyafestivalen. Også har jeg designet en fotballdrakt til et fotballag som ikke finnes. Jeg fikk to eksemplarer i posten for noen dager siden. Designet er pastellrosa og baby-blue, det ble crazy. Så har jeg laget en musikkvideo for vennen min, boy pablo, med et 8 dollars kamera jeg kjøpte på Wal-Mart i fjor, den heter Beach House Interlude. For noen uker siden var jeg i Berlin og syklet etter en pokémon i en svær park klokken tre på natten sammen med hundre tyskere jeg ikke ante hvem var. Om noen dager arrangerer jeg et nytt kunstkonsept i Bergen sammen med plateselskapet Vibbefanger


Du skal bruke Eplehuset- stipendet til å lage dokumentar. Hvilke liv drømmer du om å dokumentere?

Dokumentarer er noe av det beste jeg vet. Jeg tror jeg har sett flere dokumentarer enn spillefilmer det siste året. Helt ærlig, jeg har en liste på telefonen min med dokumentarer jeg har lyst til å lage. I den listen finner du alt fra Alex Rosén til dokumentarer om post-due-oppdrett. Jeg er nysgjerrig av natur, så det hadde vært kult å lage en dokumentar om noe litt spacet men interessant. Men først vil jeg lage musikkdokumentar. Det hadde vært kult å følge et band eller en artist på turné. Alle ekte artister burde ha minst én dokumentar om seg selv. De greiene inspirerer folk. Hvis du ikke har sett dokumentaren "Searching For Sugar Man" enda, se den!


Du har vunnet valgfrie Eplehuset-produkter for 25 000k. Hvilke produkter ønsker du deg? 

­– Jeg trenger som sagt sårt en ny iPhone og de nyeste iPhonene har fantastisk kamera. Også blir det nok en MacBook Pro.

Fabio Enzo gjør research og utfører intervjuene selv, men har med seg William Glandberger (@777william) på video og editing. I framtida ønsker han å samarbeide med andre kreatører.

– Er det noen der ute som vil lage noe mat, finner du meg på instagram :@cutefabio777. Der kan du se alt jeg driver med også.

Fabios musikkanbefalinger – Jeg anbefaler alle som ikke har hørt disse artistene å sjekke ut musikken deres asap: Okay Kaya, Verdensrommet, Jorja Smith, Princess Nokia, Kaytranada, for å nevne noen få. Bortsett fra det er Spotify-listene mine tungt influert av helter som OutKast, Kendrick, Kanye, Skepta, den gutten kai, Alabama Shakes, Onra, King Krule, Thundercat og Isaiah Rashad.