Vinneren av Eplehuset-stipendet 2017

Møt vinneren av Eplehuset-stipendet 2017: Nikolai Aurel

Nikolai Aurel har alltid vært kreativ, men det var først da han flyttet til Oslo for å studere at interessen for mote virkelig skjøt fart. Nå er han ikke i tvil om at det er designer han ønsker å bli – gjerne med en internasjonal karriere i Paris. 

– Som liten var jeg ikke spesielt opptatt av klær. Tegneferdighetene og ønsket om å skape har imidlertid alltid vært der, så det var naturlig at jeg skulle velge en slik studie- og karrierevei. Det var likevel ikke før jeg startet å studere mote og design ved ESMOD Oslo at jeg ble helt sikker på at det er designer jeg ønsker å jobbe som.

 

Hvorfor søkte du Eplehuset-stipendet?

– Jeg hørte om konkurransen for første gang da jeg var innom en av Eplehusets butikker. Der så jeg en plakat med informasjon og konkurransen. Senere samme dag sjekket jeg ut nettsiden. Jeg søkte Eplehuset-stipendet i håp om å få mulighet til å skaffe meg bedre og mer avanserte verktøy til studiene. Da tenker jeg spesielt på utstyr som vil la meg jobbe med større programmer på Mac, i tillegg til verktøy som lar meg tegne og designe digitalt på stedet.

Mer enn klær og sminke

Eplehuset kom for å overraske deg første skoledag etter ferien. Hvordan reagerte du?

– Jeg var faktisk innom nettsiden til stipendet dagen før for å sjekke om vinneren var kåret. Jeg hadde absolutt ikke regnet med å vinne, og tenkte det var for godt til å være sant da Eplehuset plutselig dukket opp på skolen. Jeg tror medstudentene mine ble veldig overrasket, men det var applaus og jubel fra alle da de sa navnet mitt, så det var veldig hyggelig! Etterpå har det vanket gratulasjoner fra alle kanter. Det er ganske overveldende!

– Å bli valgt ut blant så mange søkere betyr veldig mye. Det er spesielt stort med tanke på at det også var søkere innen kreative felt som film og musikk.
- Nikolai Aurel

Det kom inn nesten 500 søknader fra ulike kreative felt til årets konkurranse. Hvordan føles det å nå helt til topps?

– Å bli valgt ut blant så mange søkere betyr veldig mye. Det er spesielt stort med tanke på at det også var søkere innen kreative felt som film og musikk. Noen tenker kanskje at mote bare handler om klær eller sminke, men det er så utrolig mye mer. Det bugner av kunstneriske uttrykk, foto og show. Det er en ganske livlig karriereretning som det er fint å få frontet gjennom en slik konkurranse.

Ingen dager er like

Hva inspirer deg i arbeidet som designer?  

– Jeg blir veldig inspirert av nattliv, og synes det er interessant å se hva som skjer med mennesker i mørket når de befinner seg midt i et hav av mennesker de ikke kjenner. Sammen med de blinkende storbylysene er det en helt spesiell stemning som er vanskelig å sette ord på, men som av en eller annen grunn gjør meg veldig grepet.

Nikolai er opprinnelig fra Stavanger og har tidligere jobbet som modell i Paris. Hvordan ser hverdagen ut som student ved ESMOD Oslo?

– En typisk skoledag ved ESMOD Oslo er alltid variert. Det er det som er gøy ved å studere det jeg gjør: Du vet aldri helt sikkert hva du kan vente deg. Noen dager handler om å gjøre Research for å få inspirasjon og nye ideer. Andre dager leter jeg etter tekstiler og skisser nye plagg.

Du har nylig vunnet 50.000 kroner. Hva vil du bruke pengene på?

– Jeg er fremdeles litt usikker, men jeg lander nok på en iMac som jeg kan som jeg kan ha stående på skrivebordet hjemme. Da har jeg mulighet til å jobbe med flere tunge programmer samtidig. I tillegg ønsker jeg meg iPad Pro som er enkel å ta med seg overalt. Sammen med Apple Pencil vil den være perfekt til å lage skisser og notere på.

Hva er ditt beste råd til andre som ønsker å realisere et kreativt prosjekt?

– Det er først og fremst viktig å ha en plan for å identifisere og planlegge hva du ønsker å gjøre. Kreative prosesser har en tendens til å forandre seg underveis, så det er lurt å være forberedt på å måtte tenke nytt. Selv om prosjektet ikke går helt etter planen, er det viktig å ikke gi opp.

Neste år skal du vise frem avgangskolleksjonen din – selve kronen på verket etter flere år som student. Har du lagt noen planer for hvordan den blir seende ut?

– Det er et godt spørsmål. Uten å røpe for mye, kan jeg si at det trolig blir en ganske frekk kolleksjon, med inspirasjon fra Glam Rock og Heroin Chick-stilen fra 90-tallet. Noen overraskelser må det bli, så det gjenstår å se når kolleksjonen er ferdigstilt.

– Hva drømmer du om fremover?

Om jeg kan velge på øverste hylle må det bli å arbeide med design internasjonalt, gjerne ved å ta over et av de største motehusene i Paris. Det er viktig å ha store drømmer og ta sjanser.


Se Nikolai sin søknadsvideo